שורת המקהלה: חדווה אטלס בן דוד

משורה משחרר רק המוות [יאיר שטרן, "חיילים אלמונים", 1932]

בעבודה "התקווה" 1מעמידה חדווה אטלס בן דוד כיתת ראשים מתוחה בטקס שירת ההמנון: הפיות פעורים כולם, השיניים מזדקרות קדימה, הקודקוד הקירח מוטה לאחור. הפאתוס של המעמד הטקסי מומחש באופן החזקת הראש, המעיד גם על הגוף הנעדר. השימוש האנכרוניסטי, המודע לעצמו, בחומר לא שרוף, בתווי פנים מוגזמים, ובגוון צהבהב – בדומה לעבודות הציור שלה – מייצר ריאליזם גרוטסקי, סימבולי: התקווה כמה שאבד עליה הכלח, כטקס פולחני, צחיח, מתקלף, ברוח הפרסומת האקטואלית לשעת חירום: "ישראל מתייבשת".

photoBenDavidשירת המקהלה הלאומית, המעוצבת כקריקטורה באמצעות האוזניים המאורכות, המבט המופנה קדימה ולמעלה, הפה החלול והאף המוגזם, מעמתת את הצופה עם חוויה מורכבת, אירונית, המעוררת חמלה, דחייה והזדהות גם יחד: הצופה המודע לעצמו, מתבונן במיצב מבחוץ, מבעד לחלון הראווה, כנבדל מן הקבוצה הגרוטסקית, המצויה בטראנס פאתטי, מעוות. בד בבד הוא מזהה את עצמו מבפנים, כאיבר שייך, המכיר במעמד הבנאלי, המאולץ, כמקומו הטבעי.

חוזקה של החוויה האירונית אינו רק במורכבותה, בכפל צדדיה, אלא במידה רבה גם בעוצמת ההיכרות של הצופה עם המעמד. שירת התקווה מתייחדת – אולי יותר מכל טקסט ישראלי אחר – בהופעתה החוזרת ונשנית לאורך ציר חייו של החניך הישראלי: בגן הילדים, בבית הספר, בצבא ובכל טקס פורמאלי אחר. היא מוכרת עד זרא, ועל כן – בדומה למשחק ילדים – היא מענגת ומטרידה בעת ובעונה אחת: מענגת בתחושת השייכות, הבית, שהיא מעניקה, אבל דוחה ומאיימת במנגנון האוטומטי, הזר, שכופה אותה. פרויד מכנה חוויה כזו, החושפת אזור תפר בין המוכר והמודחק, בשם "unheimlish": "בית-לא-בית" ("המאוים", בלשון התרגום העברי).

בהקשר זה מרתקת הבחירה להקים את ההמנון הלאומי באמצעות גולמי חומר, שנדמה כאילו עברו החייאה וחניטה בעת ובעונה אחת. תופעות אסתטיות כאלו, אומר פרויד, מעוררות את תחושת ה"מאוים" משום שהן טורפות את ההבחנה בין החי והדומם, ויוצרות רושם של דחף חיים בגוף המת – ודחף מוות בגוף החי. רושם דומה של פורענות מתחדד בעבודתה של חדווה באמצעות העיקום, שהסצנה כולה נגועה בו: במקום יפי הבלורית והתואר – קרחת ושיניים עקומות; במקום פאתוס – פני הגוסס של ההיסטוריה. אי אפשר שלא להיזכר בתמונת ה"צעקה" של מונק: לא רק האדם מעוקם אלא המרחב כולו מעוקם בדמותו.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on LinkedInDigg thisEmail this to someone
פורסם בקטגוריה קטלוגים. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.